De beroemde Zebraklok in Den Haag keert waarschijnlijk eind 2026 weer terug naar een plek bij treinstation Den Haag Centraal.
Het kunstwerk van Jaap Karman is de afgelopen weken opgeknapt door 'kunstenmakers' van Verschoor Bouwservice in Wateringen. Directeur Hans Verschoor zegt trots te zijn een bijdrage te mogen leveren aan de terugkeer van een Haags icoon. "Met oog voor detail heeft de klok haar uitstraling teruggekregen, zodat het zijn iconische status opnieuw kan waarmaken. Naar verwachting verhuist de Zebraklok eind 2026 naar zijn nieuwe locatie. Daar zal hij, net als vroeger, de voorbijgangers herinneren aan het verstrijken van de tijd."
Het bijzondere uurwerk kreeg in 1977 een prominente plek tegenover het Centraal Station. De klok moest niet alleen van grote afstand en vanuit meerdere hoeken goed leesbaar zijn, maar ook opvallen tussen de omringende gebouwen en infrastructuur. Dat is gelukt, de Zebraklok werd een begrip in de stad.
De klok is acht meter hoog, inclusief een paal van zes meter, en heeft kunststof wijzerplaten met een doorsnede van twee meter. De klok wordt intern verlicht. De tijd wordt bijgehouden door middel van een gps-signaal.
Verplaatst
In 1997 moest de klok voor de bouw van de Koningstunnel voor het eerst wijken. In 2001 kwam het kunstwerk weer voor het station te staan. Vijftien jaar werd de klok opnieuw verplaatst naar een gemeentewerf op de Binckhorst, vanwege de bouw van de ondergrondse fietsenstalling en de nieuwe hoogbouw voor het treinstation.
Het idee om de zebraklok tijdelijk naar een meer centrale locatie in de stad te verplaatsen heeft het nooit gehaald. De kunstenaar had bezwaar tegen de verplaatsing. De klok wordt daarom op de huidige locatie gehandhaafd tot deze weer kan worden teruggeplaatst bij treinstation Den Haag Centraal.